måndag 9 mars 2020

Goda tankar, goda ord är den gyllene regeln

Zoroastrismen var den dominerande religionen i Stor-Iran i mer än två årtusenden och har haft ett djupgående inflytande på judendom, kristendom och islam.
Zoroastrisk tidräkning började år 1 738 år före kristus. År 2020 motsvarar år 3758 i den zoroastriska kalendern.
Till berömda zoroastrier i modern tid hör Zubin Mehta, Freddie Mercury och Ratan Tata. Utövare av religionen parsism kallas parser.
Zoroastrism, även mazdaism efter namnet på guden Ahura Mazda, är en av världens äldsta monolatriska religioner. I Indien kallas religionen parsism eftersom anhängarna kommer från Persien.
Zoroastrierna själva kallar sin religion för Behdini, Den goda religionen. Zoroastrismens grundare heter Zarathustra Spitama (grekiska zoroaster). Enligt moderna forskare levde han 1 200 före kristus. Finns uppgifter om honom i den religiösa skriften Avesta.
Zarathustras lära är inte moraliserande, utan är djupt etisk och lyfter fram människans frihet, rättskänsla och aktiva deltagande i det fortsatta skapandet av världen.
Zoroastrismens grundprincip eller gyllene regel lyder: Goda tankar, goda ord, goda handlingar.
Genom sitt tänkande, sina ord och sina handlingar väljer människan mellan motsatserna sanning och lögn, mellan gott och ont, mellan ljus och mörker.
Centralt är orsakssambandet, det är ordningen mellan tanke, ord och handling som är avgörande. Zoroastrier tränas därför att identifiera sig med sina tankar, ord och handlingar snarare än att se dem som externa.
Vördnad för ljuset och elden spelar stor roll i zoroastrismen. Elden betraktas som helig, gudomlig och okränkbar. Eftersom eld, jord och vatten tillhöra den goda, heliga och ljusa sfären fick inte de döda begravas eller brännas. Liken sågs som orena och sattes istället ut till fåglarna i torn på höjder eller bergstoppar. Sådana torn (tystnadens torn) finns fortfarande kvar, dock begraver zoroasterna sina döda då den härskande religionen (islam) förbjuder denna form av "begravning" i Iran.
Zarathustras tankar ledde till medelhavsområdet, där de sannolikt influerade filosoferna Herakleitos, Platon och Aristoteles.
Cypresser anses heliga inom zoroastrism. Cypressen i Kashmar, som ska ha planterats av profeten Zarathustra själv, höggs ner 861 eftersom man ansåg att trädet var en källa till avgudadyrkan och stred mot islam. Efter Islamiska erövringen av Mellanöstern återstår bara cypressen i Abarkuh, som är cirka 25 meter hög och utgör ett viktigt pilgrimsmål för zoroastrier från hela världen.
Zoroastrism var statsreligion i det persiska riket. När perserna övergick till islam på 650-talet flyttade zoroastrierna till Kina och Indien för att slippa det islamiska styret.
I Indien har folkgruppen överlevt. De kallas parser och lever till stor del i en isolerad och exklusiv del av Bombay.
I juni 2012 öppnades det första zoroastriska eldtemplet i Sverige. Det ligger i Sollentuna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar