lördag 28 mars 2020

Fake News i skrämmande form

”Chicago hates Bush! Chicago hates Bush!”
Det är oktober 2007. Ropen skanderar från demonstrationsmassorna när president Bushs kortege glider in mot Sheraton Hotel i Chicago där Bush på kvällen ska hålla ett anförande inför stadens affärselit.
Hatet mot Bush gäller förstås i första hand USA:s agerande och inblandning i Irakkriget.
President George W Bush håller talet men skjuts när han möter allmänheten utanför hotellet. Han förs i ilfart till sjukhus men hans liv går inte att rädda.
En person som synts i ett höghus i närheten av hotellet grips. Han heter Jamal Abu Zikir och under förhör medger han att han varit i Afghanistan och tränat. Han nekar dock till anklagelserna om terrorbrott och att han ska ha skjutit presidenten.
I höghuset, där skotten ska ha avlossats, hittar man ett partiellt fingeravtryck och det är nog för juryn att döma Jamal. 
Men har man hittat rätt man?
Filmen Death Of A President är full av äkta dokumentära bilder, Bush besökte verkligen Chicago och höll det där talet. Att klippa ihop det så det framställs som ett presidentmord är skickligt och självklart manipulativt. Skrämmande aktuellt när man talar om ”fake news”. Skit, Bushs ”efterträdare ” Dick Cheney håller ju till och med ett tal vid den döda presidentens kista! Här har man tydligen plockat fram bilder från begravningen av Ronald Reagan. 
Många av de ”vanliga” biobesökarna verkar ha varit nöjda över filmen medan flera tidningar var kritiska, som exempelvis New York Post. ”The only thing that’s shocking about Death Of A President is how boring it is.”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar