torsdag 31 oktober 2019

Sovjetunionen började med mord

Sovjetunionen började med mord. Mord på fem oskyldiga barn. Tsar Nikolaj II och hans hustru Alexandra hade varit totalt ovetande inför situationen som den ryska befolkningen befann sig i, det är sant. Men mordet på hela tsarfamiljen kan inte ursäktas. Det går inte att förbli oberörd av de hemska sista scenerna i The Last Czars när bolsjevikerna mitt i en juninatt 1918 kallblodigt skjuter ihjäl tsaren och tsarinnan samt deras fyra döttrar och son.
Bakom ordern att mörda tsarfamiljen stod Vladimir Lenin och Yakov Sverdlov. Orsaken att så hastigt avrätta hela familjen berodde på vita arméns snabba framryckning mot Jekaterinburg där tsarfamiljen hölls i husarrest. De röda kommunisterna kände panik och beslutade om avrättning för att förhindra en fritagning.
Morden skedde i Ipatiev House, eller House Of Special Purpose som det kallades av bolsjevikerna. Nedan ett foto på huset innan det revs.


Strindberg del 14: Nationalinsamlingen

Då August Strindbergs utsikter att få ett Nobelpris var noll och inga skapades i slutet av hans liv en opinion att han skulle erhålla ett alternativt pris för sin skaldekonst.
 Efter måleriarbetare Adolf Lundgrehns idé startades 1911 initiativ till en nationalinsamling. Ordförande var Zäta Höglund. 217 personer skrev under. Många av dem etablerade, utöver vännerna August Lindberg, Rickard Bergh och Karl Nordström även Ernest Thiel, Hjalmar Lundbohm och Nathan Söderblom.

Strindberg del 13: Inferno

Inferno är den Strindbergsbok som samtiden och eftervärlden har haft svårast att komma tillrätta med. Det är en redogörelse för hans liv som startar med uppbrottet från hans andra fru, Frida Uhl.
"En kris och revolution i själslivet".
På ett sätt är det en fortsättning på hans självbiografi men på ett annat inte. Här framstår Strindberg som en helt diktad person. Han blir vän med Paul Gauguin innan dennes avresa till Tahiti. Strindberg bor på rue dÁssas 60 i Paris och har här många ockulta upplevelser.
Lokalen är mer än annan förbunden med hans kris av vansinneskaraktär. Här skrev han Ockulta dagboken, en bok som enligt Strindberg aldrig fick tryckas: "Det är min sista vilja", skrev Strindberg 1908. Inte ens en litterär gigant kunde få en sådan önskan hörsammad. Det är en själens bildningsresa vi får följa, en av de mest minnesvärda i mänsklighetens historia. Flera av hans vänner reagerade med äckel inför vad de uppfattade som en personlighet i sönderfall.
På något sätt trivdes nog Strindberg ändå när det var som mest miserabelt.
"Riktigt lycklig var han för övrigt endast då han var djupt olycklig", djävulskt, triumferande olycklig".

Rysk förlust bidrog till tsarens död

I början av 1900-talet tävlade flera länder om inflytande och handel i Östasien. Några av dessa länder var Ryssland och Japan. Japan strävade efter att bli en modern stormakt och hade anspråk på Korea och områden i norra Kina. Detta ledde till en konflikt med Ryssland och så småningom Rysk-Japanska kriget. 
1904 attackerades den ryska flottan vid Port Arthur. De ryska trupperna tvingades till slut att retirera. Ryssland led flera stora nederlag. 
Inget driver på en revolution som politiska och militära nederlag. Det fick Ryssland erfara. 1905 mördas storhertigen av Moskva, Nikolaj II:s brutala farbror och mentor Sergej, i en terrorattack på Röda torget i Moskva. 
Samma år krossas Rysslands stolta Östersjöflotta bestående av 42 skepp och 12 000 marinsoldater. Attacken tar endast 45 minuter. 
Nikolaj tvingades till eftergifter som ingen annan tsar före honom. Han godkände duman som i praktiken skulle granska tsarens styre. Duman blev dock maktlös, en "papperskvarn". Nikolaj var mer intresserad av att förfölja och avrätta revolutionärer, som exempelvis farbroderns mördare Ivan Kaljajev. 
Efter kriget stod Ryssland nästan helt utan sjöstridskrafter. Dock klarade man sig lindrigt undan vid fredsförhandlingarna. Ryssland fick avstå södra halvan av ön Sachalin och vissa rättigheter till Manchuriets järnvägar.
Den största konsekvensen blev dock den växande avskyn mot tsaren, som slutade med att tsarfamiljen avrättades 1918.
Bilderna är ett montage från Rysk-Japanska kriget.
Foto nedan: Storhertigen av Moskva, Sergej Alexandrovitj som mördades 1905.

Märklige munken hjälpte tsarens son

På femte försöket fick Nikolaj II och Alexandra en son. 
En arvinge som säkrade dynastin Romanov som regerat sedan 1613.  Några dagar efter Aleksejs födelse vändes lyckan till en mardröm. Aleksej hade blödarsjuka och skulle troligen dö ung. 
Då kommer fader Grigorij Rasputin till St Petersburg. Rasputin, helbrägdagöraren som lär besitta mirakulös läkarkraft. Han kom tidigt i kontakt med de "svarta prinsessorna", en grupp damer stod nära societeten och tsarfamiljen. 
Mot slutet av 1905 faller Aleksej och skadar sig. Benen sväller upp och blodtrycket sjunker. Tillståndet är livshotande. Ingen hjälp ser ut att kunna fås. Tsaren och tsarinnan har hört talas om den märklige munken som tillkallas. När Rasputin anländer så förbättras Aleksejs tillstånd på ett till synes oförklarligt sätt. 

Strindberg del 12: Målaren

Efter den stressiga tillvaron utomlands behöver Strindberg avkoppling. När han vistas på Runmarö ber han Bonniers om ett ritblock och börjar teckna skärgårdsön. 
Göran Söderström som skrivit en avhandling om Strindberg och målarkonsten kallar Strindbergs teckningar som "förbluffande tekniskt fullgångna". 
Det är känslan av konstnärligt nederlag med sitt skrivande som gör att Strindberg börjar måla när han kommer till Dalarö 1892. Han överväger att sälja tavlor för att reparera sina affärer. 
Han ställer ut på Birger Jarls bazar, men milt sagt blev Strindbergs utställning sågad. 

Strindberg del 11: Fröken Julie förbjuds

Dramat Fröken Julie skrivs under Strindbergs vistelse på Skovlyst. Pjäsen är från början kontroversiell och Strindberg går med på att stryka i dialogen, bland annat ett avsnitt om tidelag. Våren 1889 beslutar Strindberg att sätta upp pjäsen på eget bevåg. En katastrof låg dock i beredskap. En hetskampanj, anförd av Karl Warburg, har förts en tid. Warburg fann stycket vedervärdigt. Till slut får verket ändå spelas, som en sluten föreställning. Företaget kan betraktas som en praktfiasko.

Strindberg del 10: I Danmark

Hösten 1887 beslöt Strindberg att flytta till Danmark. Han betraktade landet som en vänligt sinnad nation. Den inställningen skulle dock komma att ändras. När han anlände till Danmark var det bilden av den demoniske kvinnohataren som dominerade allmänhetens intryck. Vid ankomsten till Köpenhamn tog han in på Hotell Leopold vid Hovedvogtsgade men det blev för dyrt. 
Flyttade därför ut till en sommarvilla i Klampenborg. Innan dess hade Strindberg levt ett tämligen vilt kaféliv. En beryktad episod är den då han försöker bestiga bronshästen på Kongens Nytorv. Han kommer inte så långt utan fastnar på staketet. 
Sommaren 1888 blir Strindbergs märkligaste. Då flyttar familjen in på Skovlyst, ett slott i förfall. Jämförelse kan göras med vännen Verner von Heidenstam som några år tidigare bodde i ett magnifikt slott i Schweiz. 
På Skovlyst skriver Strindberg några av sina främsta verk, bland annat Fröken Julie. Här inleder den 39-årige diktaren också ett förhållande med 16-åriga pigan Martha. Älskogen skedde i tornrummet där Strindberg arbetade. Strindberg sa själv i brev att han blev förförd, men det är en historia som inte är trovärdig. Efter ett våldsamt uppträde med förvaltaren Hansen flyr familjen från slottet. 

Läsvärt om August Strindberg

Mina inlägg om August Strindberg härrör samtliga från denna bok, Strindberg av Olof Lagercrantz. Har tagit sin tid att plöja igenom men klart läsvärd!

Orsaker som bidrog till rysk revolution

1894. Tsar Alexander III av Ryssland har hastigt dött. Liket av hans ruttnande kropp ligger öppen för beskådan. Uppgiften att ta över åligger sonen Nikolaj II. Han är blyg och känner sig inte redo för ansvaret att leda det mäktiga imperiet. 
Han övertalas dock och får gott stöd av den blivande hustrun Alexandra av Hessen. Nikolajs mentor är den hårdföre farbrodern Sergej, storhertigen av Moskva. Det är Sergej som ligger bakom Nikolajs förkunnande att Ryssland ska förbli ett envälde och inte bli en modern demokrati. 
Att Nikolaj går med på detta blir hans första stora misstag. Hans andra ödesdigra miss görs i samband med kröningsfesten. Sergej ansvarar för festligheterna som hålls på Chodynkafältet utanför Moskva. Festen är oerhört illa organiserad. Man räknar med att 300 000 invånare ska dyka upp till festen för att se det nya tsarparet. Gåvor och paket ska delas ut. Det kommer 800 000. Panik utbryter, folk trampas till döds. Cirka 3 000 människor dör i tumultet. 
Istället för att visa respekt för de omkomna, främst medborgare inom allmogen, väljer Nikolaj att dansa vals med hustrun på slottet. Det är nu han får öknamnet Nikolaj den blodige
Fler misstag skulle komma. 1905 retirerade Nikolaj och familjen från St Petersburg i samband med att tusentals hungriga bönder marscherade mot Vinterpalatset. Istället för att vända sig till folket vände han sig ifrån dem. 1 000 människor dog i blodbadet när armén började skjuta mot folkmassan. Denna dag gick till historien som den Blodiga söndagen
Det var dagen då folket på allvar slutade tro på tsarens envälde och istället började söka en representativ lagstiftande församling, på ryska en "duma". 
Detta är händelser som skildras i den intressanta tv-serien The Last Czars på Netflix. Serien är välgjord med många dokumentära inslaget som gör det lätt att hänga med i händelseförloppet. 

måndag 28 oktober 2019

Paranoid soldat får vakta Maryland

En soldat i franska armén utomlands, Vincent, tvingas ta en paus från sina militära uppdrag eftersom han lider av posttraumatisk stress. Tillsammans med en grupp andra män får han ett tillfälligt jobb som säkerhetsvakt åt en libanesisk affärsman och dennes familj.
Denne affärsman har kontakter med det nationella ministeriet och äger ett stort gods, Maryland. När Whalid, affärsmannen, hastigt åker på jobbresa får Vincent ensam ansvaret att ta hand om hustrun Jessie och sonen Ali.
Det är nu problemen börjar. Vincent börjar uppvisa paranoida tendenser. Är det hans PTSD som spökar eller är familjen verkligen hotad?
Maryland påminner om Drive men når inte riktigt upp i samma nivå.
Filmen är regisserad av Alice Winocour som också skrivit manus till välförtjänt hyllade Mustang. 

lördag 26 oktober 2019

Ett löfte på sin själs frälsning

Jerry Black (Jack Nicholson) älskar fiske. Och ensamheten. Han sitter helst i sin sjöbod och dricker whisky och väntar på att det ska nappa. Han får snart napp, men av ett helt annat slag och som kommer att förändra hans liv.
Under sin avtackning nås festdeltagarna och kollegorna av att ett mord har begåtts på en liten flicka. Hon har hittats bestialiskt mördad i en skogsglänta. Hennes röda klänning och blodet utgör en grym kontrast mot den vitgnistrande snön. 
Jerry beslutar sig för att hänga med ut till brottsplatsen, trots att han tekniskt sett bara har ett par timmar kvar inom polisyrket. Jerry får som sista uppdrag den otacksamma uppgiften att underrätta flickans föräldrar. 
Till dem tvingas han att avge ett löfte. Att han ska hitta flickans mördare. Till varje pris. Löftet avger han på sin själs frälsning. 
Mycket stark, sevärd och olustig film. Förutom Jack Nicholson gör framförallt Benicio del Toro och Mickey Rourke små men naggande goda rolltolkningar och prestationer. Helen Mirren spelar barnpsykolog. Sean Penn regisserar.

Bilfärden med Slayer på maxvolym


Det var en kväll för cirka 15 år sedan, skulle tippa på försommar. Var på väg till skolan i Kvillsfors. Något slags möte skulle hållas, kom inte ihåg av vilket slag. Det jag kommer ihåg är bilresan dit. På absolut maxvolym hade jag Slayers South Of Heaven. Drivet och aggressionen. Lika bra nu som då.  De allra flesta Slayerfans har väl större kärleks- och hatminnen till Reign In Blood. Själv kan jag tycka att tempot är lite enahanda, det vill säga nästan konstant i 200 knyck. Öppningen Angel Of Death om dr Mengeles sjuka experiment glömmer man inte. Plattan avslutas också med tokröjiga Raining Blood.
Priset får jag betala ikväll. Ett svagt ringande hörs i båda mina öron.
Bästa spår South Of Heaven: South Of Heaven, Behind The Crooked Cross, Dissident Aggressor
Bästa spår Reign In Blood: Angel Of Death, Postmortem, Raining Blood

En man i korrupt kår söker sanning

En kvinnlig sångerska hittas mördad på hotellet Nile Hilton vid Tahrirtorget i Kairo. Kvinnan har fått halsen avskuren. Polisen avskriver det hela som självmord. Vad jag vet är det få som valt att skära av sin egen luftstrupe som tillvägagångssätt att ta sitt eget liv, karaktären i Herman Hesses Stäppvargen funderade på det.
I Nile Hilton Incident luktar det korruption, och oset går hela vägen upp till det egyptiska parlamentet. En sudanesisk städerska, Salwa, har sett mördaren. En polis i den genomruttna poliskåren, Noredin spelad av Fares Fares är intresserad av sanningen. Han gör vad han kan för att lösa brottet. Inledningsvis blir han motarbetad och snart inser han att döden kan bli en utgång om han inte slutar luska. 
Mordhistorien blir som en kuliss till vad som utspelade sig i Egypten 2011. President Hosni Mubarak störtades. Tror dock inte att symboliken är att polisen blev mer sanningssökande efter detta.
Svenska Tarik Saleh regisserar. 

torsdag 24 oktober 2019

Kom igång med att skriva boken

Några veckors intensivt arbete räcker för att lägga en bra grund till projektet. Dina idéer behöver en ram och en plan. Men ramen ska lämna plats för de infall som kommer längs vägen. Det är den dualismen du bör bygga in i ditt bokprojekt. 
1) Alla böcker börjar med en idé
Skriv ner det tänkta innehållet, gärna för hand. Skapa behändiga "hållplatser". Majoriteten av meningarna kommer givetvis att ändras innan boken är klar, det är själva hållplatsen som är viktig. Starter och slut landar med extra tyngd i läsarens minne. 
En bok utgår från en idé, men den byggs av hundratals mindre idéspån. 
2) Fyll på i tanken
Ta dig tid att fylla på med research och inspiration där det behövs.
Lyssna, både inåt och utåt. Hur pratar folk på bussen och på stranden? 
Behöver du intervjua folk med specialkunskaper?
3) Sätt igång
Det finns en risk med att dröja för länge. Så länge allt är planer och research kan du fortfarande skriva litteraturhistoriens bästa bok. 
Bukowski: "Det handlar bara om att trycka ner tangenterna i rätt ordning". 
Skriv ett par kapitel med stöd av din plan. Följ lust och infall. 
Skriv längre än du tänkt om det flyter på. 
Om du saknar en faktauppgift eller hakar upp dig, markera med xxx och gå vidare. På så vis slipper du ständiga avbrott. 
Kontrollera. Fungerar perspektiv och tempus? Har berättelsen hittat sitt fokus? Har vi blivit intresserade av huvudpersonerna?
4) Skriv en baksidestext
Du formulerar huvudspår och kontentan av boken. Vad är bokens tema? Finns något ärende? Märker du halvvägs i skrivprocessen att ditt manus inte längre speglar baksidestexten bör du stanna upp. Bör baksidestexten ändras?
5) Möt omvärlden
Låt någon annan läsa manus. 
Vid synpunkter, hamna inte i försvarsställning. 
6) Ändra i kapitlen utifrån den feedback du vill ta till dig
Fyll på planen med nya tankar som flutit upp i processen. 
7) Förbered dig för vardagen 
Nu har du efter ett par intensiva veckor lagt grunden till din bok. 
Sätt undan en kväll i veckan för skrivande. 
Skriv kanske också under en söndag?
5 000/6 000 tecken i veckan räcker för att komma i mål för en roman på ett år. 
Slutfasen: Arbeta koncentrerat. Komplettera, ändra och putsa. 
Gå från dröm och idé till verklighet! 

Intressant om vad som är bildning

Vad är bildning? Ja det kan man ju fråga sig. Odd Zschiedrich ger svaren i denna bok. 

"En erfaren skådespelare sa en gång till mig att man aldrig blir bättre än sin senaste föreställning". 

"Gammal blir man när man slutar vara nyfiken". 

"Vi består alla av "då", "nu" och "sedan". 

"Är det roligt att vara bildad? Det är alltid trist att uppleva att man saknar något andra har tillgång till".

"Vilket är det bästa råd man kan få inför en diskussion? Att lyssna minst lika mycket som man talar". 

"Sture Linnér var nog en av de mest bildade personer man kunde träffa. Han hade förmågan att lyssna och närmade sig människor med ödmjukhet trots den egna kunskapen. Detta är också en viktig del i personligheten om man vill räkna sig som bildad". 

"Vilket är bästa sättet att visa bildning? Att kunna ge ett vänligt svar, som dessutom är överraskande och generöst, är ett avväpnande sätt att visa att man inte låter sig provoceras eller vill hamna i en tråkig ordduell". 

"Lärdom borde alltid åtföljas av blygsamhet och vett". 

"Ju mer man vet, desto mer förstår man hur lite man vet". 

Vad en lärare sa en gång: "Om du är duktig i fysik och matematik, läs då gärna vidare i historia och religion. Om du är framstående i moderna språk, då ska du undervisa i biologi och kemi". 
Vi stod som levande frågetecken. "Det är först när du själv upplevt svårigheter i ett ämne som du kan förstå elevernas svårigheter". 

"Vad är diplomati? Jo, förstår du, det är att be en människa dra åt helvete på ett sådant sätt att vederbörande ser fram emot resan". 

"Kan en bildad person tala om allt möjligt? Nästan om allt, så länge man inte sätter sig själv i centrum under samtal och diskussioner, något som ofta upplevs som stötande och obildat". 

"Vad kan man säga om högläsning? Att den är egendomligt ringaktad". 

"Att vara bildad är att, med kunskap och fakta som grund, kunna dra slutsatser, inse sammanhang och klarlägga orsakskedjor". 

"Att vara allmänbildad är att kunna associera när någon säger något intressant och därigenom ha möjlighet att tillföra något nytt i samtalet". 

"Svenska affärsmän talade om den senaste tennismatchen eller golfrundan de spelat medan franska företagare berättade för kollegorna om det senaste operabesöket eller den senaste teaterpjäsen de sett". 

"Språket är själens fingeravtryck och nyckeln till gemenskap och kunskap". 

"Vi kan bli aktiva medborgare i språkets rike. Ju mer vi arbetar på det, desto större är möjligheterna till påverkan och delaktighet i det omgivande samhället". 

Historikern John Lukacs: "Det är lönlöst att söka sanningen, vi finner den aldrig fullt ut eller helt och hållet. Er viktigaste uppgift som historiker blir istället att i alla sammanhang förjaga lögnen". 

"Att vara receptiv och ifrågasätta den egna situationen är alltid berikande och bildande". 

"Man måste alltså inte nödvändigtvis resa för att inse sammanhang och vidga vyerna. Det finns andra sätt, men resandet är en behaglig form av bildning, förutsatt att man inte enbart ligger på stranden eller sitter i baren". 

"Ju mer man läser, desto mer får man veta" 

"Poeten Lars Forssell tyckte att dikten vara så angelägen att han föreslog att poesi skulle skrivas ut på recept och inhandlas på apotek".  

"Läsandet ger ord och språk, som ger kunskap och förståelse, som ger självkänsla och bildning, som ger inflytande och möjlighet att påverka". 

"Barnet kiknar av skratt eller äppelträden slår ut i blom. Plötsligt är stunden över - på ett ögonblick bara". 

"Varför ständigt detta fotograferande? Det finns givetvis ögonblick man inte vill glömma, men för det mesta behöver man inte stressa med detta. Att ge sig själv chansen att minnas på rätt sätt måste vara det bästa sättet att bevara upplevelsen och få ny energi. Att lura sig själv på konfekten är ganska obildat". 

"Att se varje tid med sin egen tids glasögon blev för oss elever något naturligt". 

"Många menar att demokrati kan förenklas till att innebära att majoriteten alltid bestämmer. Detta kan dock vara en farlig förenkling. I en fungerande demokrati och om man vill företräda en bildad samhälls- och människosyn är det minst lika viktigt att respektera förträdarna för minoriteten och se till att just deras rättigheter skyddas". 

"Är det obildat att komma för sent? Det är iallafall inte obildat att komma i tid. Allas tid måste anses lika viktig". 

"Kan man träna på att bli bildad? Ja, genom att till exempel dagligen vara öppen för nya intryck, vara nyfiken på sammanhang och bakomliggande kunskap, inte vara rädd att granska och ompröva, och genom att studera förstås. Både vad som bjuds av böckernas kunskap och den omgivande verkligheten". 

"Att aldrig fråga kan göra att man kan bli tveksam till vad som är orsak och vad som är verkan". 

"Hur mycket man än lär eller bildar sig kommer inte gåtans lösning närmare. Trots det kan det vara berikande att fundera i de här banorna och ta fram alternativ och tydliggöra frågeställningar. Det kan till och med vara skönt att inte få svar på allt". 

"Man ser som bekant en tiondel av det berömda isberget och den bildade inser att detta kan gälla det mesta". 

"Att tänka självständigt och fritt är bildat". 

Om solidaritet: "Det är fegt och obildat att vända bort blicken och svårare att se sig i spegeln efteråt". 

"På samma sätt har jag i andra sammanhang mött principen att alla som är vuxna är förebilder. Alla ska vara beredda att tala med eller hjälpa någon som behöver stöttning, men även att tillrättavisa den som gjort något tokigt. På så sätt möter barnen en konsekvent attityd från de vuxna. Inte enkelt men klokt". 

"I känd miljö är man tryggt, förstår symboler och kan läsa omgivningen. I en okänd värld blir man en osäker nybörjare. Att ha förståelse för nya kollegor, inflyttade grannar eller nya svenskar och deras situation är därför ett sätt att visa både bildning och förnuft". 

"Klassiska verk har det gemensamt att de har ett bestående konstnärligt och kulturellt värde och utgör viktiga delar av kulturarvet. Sådana bör man bära nära sitt hjärta, eftersom de lätt blir oumbärliga". 

"Han menade att det egna intellektet måste erövras och att bildningen man skaffat sig sätts på prov varje dag". 

"Har det med bildning att göra att ta tillvara på tiden? En god vän fick en tjänst i grannkommunen och var inte beredd att flytta. Han hade drygt en timmes bilkörning i vardera riktningen varje dag framför sig. Efter två år hade han lärt sig italienska genom att konsekvent utnyttja transporttiden till inlärning via kursens cd-skivor. Att förmå negativt att bli positivt är ett bildat sätt att möta livet". 

"Att vara informerad är en sak men att kunna något en helt annan". 

"Man kan ibland, medvetet eller omedvetet, göra tankefel och hamna i mentala återvändningsgränder. Botemedlet heter kunskap och kan ordineras med flera doser om dagen". 

"Att vara bildad är inte enbart att omge sig med böcker, som en del tycks tro. Det är att använda sig av dem och aktivt läsa i dem för att uppleva och beröras, för att inse, få veta eller lära". 

"Böckerna vänder oss som bekant ryggen tills vi aktivt tar ut dem ur bokhyllan". 

"Livet borde inte värderas utifrån hur många andetag vi tar, utan istället utifrån de möten och händelser då vi tappar andan. Det är de ögonblicken, mötena och händelserna vi inte få gå förbi för att vi inte hinner, vågar eller förstår". 

"Tittar man alltid ner i marken ser man aldrig solen sägs det". 

"Att kunna språk är en glädje och tillgång och anses alltid bildat". 

"Det gäller att ha ett omfattande ordförråd, ha tillskansat sig språkets grammatiska struktur och inte minst att kunna tala på ett sådant sätt att inte alla till exempel börjar tänka på den svenska kocken i Mupparna när de hör svenskar tala engelska". 

"Vad innebär det att kunna ett språk? Att förstå ironi och uppskatta humor på andra språk, menar en del". 

"Att läsa språk om man är tekniker eller ekonom är att skaffa sig fördelar i livet". 

"Språkkunskap ger dessutom ofta ett bildat intryck, eftersom man samtidigt blir väl insatt i språkområdets kultur och politik, matvanor och traditioner". 

"Lär andra språk: Världen ligger därute och är redan en del av våra liv". 

"Är det bildande att läsa dagstidningar? Man får veta mycket, ibland till och med sådant man inte behöver eller vill veta". 

"Det kritiska ögat grundas på kunskap, bildning och vetande. Utan detta är man helt i händerna på andra". 

"Är det klokt att följa trender? Att vara bildad är att vara trygg i det man står för. Den säkerheten bygger på erfarenhet och kunskap. Tillfälliga vindpustar är försumbara". 

"Idag kan törst efter bildning och kunskap märkas framförallt utanför västvärlden i utvecklingsländer. Kanske märker man där en dag vad vi redan vet nu: Att förr mådde vi bättre än vi hade det, men nu har vi det bättre än vi mår". 

"Ytterst drabbas emellertid den högfärdige av en bomerang, eftersom detta inte är att uppträda bildat, snarare ett bevis på obildning" - Detta om frågan: Kan man drabbas av bildningshögfärd? 

"Många tror att klassisk bildning enbart är en vacker garnering i livets ytterkant, men i själva verket är det den som gör oss till människor". 

"Själva mötet med boken, musikstycket, teaterpjäsen, konstverket eller den historiska platsen kan inte överskattas". 

"Att inte ge unga möjlighet till sådana möten, utan genomföra systematiska nedskärningar på kulturområdet, är i bokstavlig mening obildat". 

"I informationssamhället är det inte information i sig som saknas. Snarare handlar det om att få hjälp med hur man sovrar bland alla fakta som virvlar runt på nätet och i media". 

Tre kapital att förvalta enligt Pierre Bordieu
1) Ekonomiskt, 2) Socialt, 3) Kulturellt. 

"Vad handlar en bildningsroman om? Om den mest fantastiska resa man kan tänka sig. Några exempel är Eyvind Johnsons "Romanen om Olof", Maxim Gorkijs "MIn barndom, "Ute i världen", "Mina universitet". 

"Varför finns det bibliotek och muséer? De gestaltar våra minnen och våra drömmar". 

"Once you start walking you are committed for life". 

"En god vän blir kränkt av all dum reklam. Den leder till att folk använder pengar de inte har, till inköp av saker de inte behöver, för att imponera på folk de inte tycker om".  





onsdag 23 oktober 2019

För mycket te och skorpor

Sophie Zelmani är en av de svenska artister i modern tid som jag nästan inte lyssnat alls på. Så när en arbetskamrat tipsar om Time To Kill plockar jag självklart upp handsken. Har associerat hennes musik med tedrickande och skorpätande. Till viss del vidhåller jag denna uppfattning. Hon har en skön och skör röst, men för mig är det för mycket av samma läge. Tror dock ett par genomlyssningar kan ställa denna platta i bättre dager. Håller kanske redan på att omförhandla, Dreamer är en riktigt bra låt.
Bästa spår: Dreamer, My, I’m Losing You, Happier Man

Stark svensk comeback av Lyxzen

Efter Refuseds USA-turné med The Shape Of Punk To Come så drog sig bandet tillbaka, otroligt besvikna på hardcorescenen. Dennis Lyxzen kom dock tillbaka, med The International Noice Conspiracy som spelade in två plattor med legendarproducenten Rick Rubin.
Sedan kom så poppunkiga Invasionen, så att säga samhällskritik i lightform. De mest devota Refusedfansen uttalade en besvikelse, men själv tycker jag detta är rakt och enkelt på ett bra sätt.
Bästa spår: Korrumperat, Kom Igen Lyxzen, Allting Som Vi Har

tisdag 22 oktober 2019

”Mörka, svåra tider väntar”


”Mörka, svåra tider väntar”.
Har just sett den fjärde filmen om Harry Potter, Harry Potter och Den flammande bägaren. Ska inte orda mycket om den men kan säga så mycket att Lord Voldemort is back. Daniel Radcliffe, Emma Watson och det yngre gardet sköter sig bra. Stjärnor som Alan Rickman, Gary Oldman (som i denna film får nöja sig med att spela ett glödande ansikte i en eldstad), David Tennant, Maggie Smith, Brendan Gleeson och Ralph Fiennes förgyller.

Berör mig inte i hjärteroten

Bandets debutalbum No Depression från 1990 brukar räknas som startskottet för den alternativa countryrörelsen. Här finns stråk av punk och rock. Textmässigt behandlas ämnen som sociala orättvisor och personliga nederlag. Inte så överraskande kanske. Jag gillar tanken på alternativ country men faktum är att denna platta inte berör mig särskilt i hjärteroten. Gillar då bättre avknoppningarna från Uncle Tupelo som kommer senare, varav Wilco främst.
Bästa spår: No Depression, Train, Life Worth Livin.

Strindberg del 9: Kvinnohatet

1886, när August Strindberg med familjen flyttat till Tyskland konstaterar han belåtet att "här är kvinnor förbjudna att studera på universitet". Strindberg är dock, om man räknar till en manschauvinistisk traditionell syn, en mycket "kvinnlig" man. Detta om man som sagt räknar till det kvinnliga egenskaper som ömtålighet, vekhet, ängslan, tålamod med barn, pysslighet, kärlek till blommor, lätthet till tårar, plötsliga lynneskast.
När Strindberg började skriva Giftas 1884, var hans rättesnöre naturen och naturen försedde honom i könsfrågan med en folklig och primitiv kvinnosyn.
"Mannen är skapelsen självskrivne herre", står det i denna läras första sats.
"Det är sängen och inte en andlig gemenskap som är äktenskapets rätta grund", hävdade Strindberg själv. I andra delen av Giftas blir han utomordentligt fientlig mot kvinnan.
"Kvinnorna är onda väsen, som snärjer mannen, den ädle och den starke men i sitt kön sårbare".

Strindberg del 8: Judarna

Efter åtalet om Dygdens lön, där Strindberg frikändes, blev dock inte tiderna bättre för honom. Förlaget Bonniers uppmanade honom att ändra skrivsätt. När det inte gick ville de få honom att skriva romaner i ett försök att återupprepa succén med Röda rummet.
Förhållandet till det Bonnierska förlaget komplicerades av den judiska frågan. Förläggaren Albert Bonnier var av judiskt ursprung. Strindberg var, liksom många andra européer, inte obesmittad av antisemitismen. Han kunde ha en mycket rå ton mot judarna.

Strindberg del 7: Alkoholen

Alkoholen var en följeslagare som August Strindberg sedan ungdomen än bjöd armen än fäktade med. Han drack både till vardags och i glada vänners lag. Han blev ej sällan berusad. Då telegrammet om åtalet som gällde Dygdens lön kom beslutade Strindberg sig för att bli helnykterist. Han sökte medlemskap hos en nykterhetsloge. Han fann dock att avhållsamheten tog kraften ur honom. Spriten var avspänning för honom.
Nykterhetslöftena skulle avlösa varandra. Ockulta dagboken är full av mer eller mindre patetiska beslut att sluta dricka. Att han rökte och drack så energiskt spelade en roll då han endast blev 63 år.

Hjältekonung med glorian på sne

Hjältekonung, trons försvarare, gudfruktig, mild och måttlig. Detta är bara några av de omdömen som fällts om Gustav II Adolf. Skolelever har genom åren matats med konungens förträfflighet och vanligt folk har varje år sedan början på 1800-talet den 6 november matats med bakelser till minne av konungen.
Är det då rätt att fortsätta med dessa hyllningar, om man nu gör det. Nja, Gustav II Adolf var inte denne moralens väktare som han utpekats som.
Den kanske mildaste av sina avvikelser var att han höll sig med kungliga frillor. Värre är den grymhet han stod för när han for skövlande och brännande fram bland en värnlös civilbefolkning.
Gustav II Adolf var allt annat än mild. I Stockholm 1624 avrättades efter grym tortyr kanslisekreterare Behr, Södertäljes borgmästare Anthelius och rektorn Campanius enbart för att ha vidhållit sin katolska tro.
Lek med tanken, om Gustav II Adolf hade överlevt dimman i Lützen, och varit kung då hans dotter Kristina kom i vuxen ålder, hade han låtit avrätta henne om hon även då övergått till katolicismen? Vi vet ju att drottning Kristina avskydde den stela, trögtänkta och icketoleranta protestantismen och istället såg att konsten, prakten och kunskapen kom från katolska företrädare. Jag tror dock inte att Kristina hade vågat/kunnat bli katolik under sin fars levnad. På så vis får vi väl ändå vara tacksamma att det gick som det gick den där dagen i Lützen så att Kristina kunde följa sitt hjärta.
Gustav II Adolf hatade papister. Han kallade bland annat påven för "djävulens son".
De värsta förbrytelserna som Gustav Adolf ägnade sig åt tog plats under Kalmarkriget som bröt ut 1611 mellan ärkefienderna Sverige och Danmark. Kriget blev en blodig gränsfejd och fördes med grym hänsynslöshet från båda sidor. Vi ska ägna oss åt Gustav Adolfs framfart.
När Gustav Adolf blott var 16 år brände och plundrade han Kristianopel. Här dog utöver den massakrerade civilbefolkningen även många barn som kastades över muren av sina mammor i ett försök att undkomma svensken.
När svenskarna lämnade var Kristianopel en rykande askhög. Massakern fortsatte 1612 när Gustav Adolf och hans här drog sig söderut mot Skåneland, ett landskap som då var danskt. Överallt kantades svenskarnas väg av brända gårdar och stympade lik. Hela nio kyrksocknar i Östra Göinge härad brändes ned, totalt 24 kyrksocknar i hela Skåne ödelades.
Danske kungen Christian IV lät efter rapporter om rykande ruiner, lemlästade män och våldtagna kvinnor uppmana invånarna i flytta till den nya fästningsstaden Kristianstad som skulle värna Skåne mot de objudna gästerna från Sverige. 
Detta är ju bara ett axplock av vad Gustav II Adolf stod för.
Det kanske är något vi ska tänka på när vi stoppar i oss bakelser den 6 november till kungens ära.
Bild: Sankta Gertruds kyrka i Vä förstördes troligen i samband med Gustav II Adolfs framfart under Kalmarkriget.




måndag 21 oktober 2019

Ny bekantskap överraskar



Amason är för mig en ny bekantskap. Jag vet, jag är mossig, men fan jag försöker hänga med. Bandet var nominerad till en grammis som bästa nykomling 2014 så de har ju varit med ett tag.
Upptäckte dem i Babel. Slogs av Amanda Bergmans starka röst och närvaro. Tror det här kan växa till något riktigt stort. Tyvärr är låtmaterialet ännu för ojämnt, gillar inte proggavsnitten på svenska. Bandet ska tydligen också vara husband när nya säsongen av På Spåret drar igång snart.
Bästa spår: Marry Me Just For Fun, Benny

Lagercrantz: Jag andades böckernas luft

Även Olof Lagercrantz har skrivit en bok om läs- och skrivkonsten. 

"Wolfgang Iser: "Läsandet är en arena där författaren och läsaren tillsammans utför ett fantasiskådespel". 

"Det finns författare som glömt att läsaren är medskapare. Två av seklets litterära superhjältar, Marcel Proust och James Joyce, förbrukar allt syre själva. 
Dessa två har tagit livet av den gammaldags berättarkonsten och dess gemenskap". 

"Det är svårt att iaktta sig själv medan man läser. Fänglar boken absorberar den all uppmärksamhet". 

"En god bok ger läsaren en förnimmelse av att det är vår egen erfarenhet vi läser om". 

"Dålig konst liknar livet. Författaren blir då en pornograf som inte förmår eller vill sätta in det han skildrar i ett sammanhang". 

"Våra egna liv utspelas under ovisshetens stjärnor och vi tvekar ständigt om vi ska lyckas göra något av våra talanger och våra ambitioner". 

"Kanske gör läsning av fantasiprodukter oss högmodiga och opålitliga". 

"Italo Calvinos kvickhet om "beslutet att äntligen läsa de böcker vi alltid låtsats ha läst", träffar oss alla". 

"I själva verket äger även experter förstahandskunskap om blott ett litet antal verk".

"Den som inte läser skriver inte heller".

"Innan jag blev professionell läste jag böcker med rasande fart. Grep girigt efter nästa så fort jag läst ut. Vad jag lärde mig vet jag inte. Jag minns nästan ingenting".

"Men jag andades böckernas luft. De bjöd en utvidgning av mitt liv".

"Går man till fackfolk rekommenderar de samtliga långsam, eftertänksam, klarvaken läsning. Läsaren uppmanas att samtala med författaren och kritiskt pröva hans text".

"Om omläsning: "När vi läser andra gången är det som att läsa en döds biografi eller se vårt eget liv strax innan vi ska lämna det... Ett mönster träder fram. Det som var oöverskådligt blir enkelt och begripligt".
"Nu kan vi också stanna upp vid särskilt vackra och meningsfulla avsnitt. Vi behöver inte skynda oss ty vi vet fortsättningen. Ingen oro för framtiden hindrar oss att njuta av nuet".

"En extrem form av omläsning är att lära sig utantill. Det har jag ägnat mig åt hela livet. Jag är lika full av dikter som en bikupa är fyllda av bin".

"I skriftlösa kulturer är den som behärskar det talade ordet hjälte"- Bengt af Klintberg 

"För min del tvivlar jag att jag upptäckt ett enda författarskap på egen hand. Allt vad vi läser träder fram för oss i ljuset som någon annan tänt".

"Kan man lära sig att skriva? Jag förmodar det. Övning, arbete, är är som på varje område den enda säkra metoden".

"Om skrivning: "Det är på rytmen det kommer an".

"Läsaren är alltid snabbtänkt. Han behöver blott ett streck för att ett landskap ska trollas fram. Förstår han dig inte beror det på att han inte kan förstå, därför att han inte upplevt det du berättar om".

"Vill man avlocka författare sina hemligheter får man studera deras verk".

"Berättelsens kärna måste ligga fast men medan den skrider framåt är allt kring den i rörelsen".

"Hos Strindberg liksom hos Bellman har naturen alltid en tjänande uppgift. Därför bland annat är de oförstörbara".

"Jag började mitt skrivarliv som lyriker. Jag arbetade i ensamhet men känslor av meningsfullhet och njutning fyllde mig".

"Jag insåg tidigt att det fanns ett samband mellan min förmåga att skriva och min kunskap om ämnet. Ju mer kunskap desto bättre språk".

"Hade jag vetat hur vanlig sådan förlamning (skrivkramp) är skulle jag ha varit tröstad. Ibland fick jag lämna ämnet och mina kasserade projekt är många".

"Vill man lära sig en utländsk text grundligt bör man översätta den till svenska. Då inser man strax att uppgiften är omöjlig, att man kan komma texten nära men aldrig nå fram".

"Lyrik är oöversättbar".

"När jag som helt ung upplevde Goethes och Heines lyrik på tyska, fick jag en känsla av att jag bottnade i det tyska språket och fick en hemkänsla i det".

"Det intresse som i vårt land ägnas åt August Strindberg är nästan skrämmande".

"Diktverken bjuder speglingar av ett inre som man inte kommer åt hos vanligt folk och knappast ens hos de människor man känner bäst".

"Gunnar Ekelöf: "Det som är botten i dig är botten också hos andra". Och det tröstar många.

"För mig har, då jag skrivit levnadsteckningar, dikten varit utgångspunkten. Att läsa texten åter och åter tills den börjar leva inom en, som hade man svalt den, är metoden".

"En Gud är för mig sedan fem år Joseph Conrads roman Mörkrets hjärta. Den är fast och evig".

"Var och en som skriver en biografi är genomträngd av tanken, att allt han skriver skulle falla sönder, om den döde steg upp ur sin grav och läste över hans axel".

"Att man måste vänta med en levnadsteckning till ett liv är avslutat finner jag självklart. Skriver man om levande tvingas man till ovidkommande hänsyn".

"Litteraturvetare är traditionellt fastlåsta i ett genretänkande. Då Strindberg inte under 1890-talet skriver vad diktaren bör producera, romaner, dramer, lyrik, är han steril och således i kris. Strindbergs brev tolkades bokstavligt. Man förstod ej att de ofta är lekplatser, experimentfält, utkast till diktverk".

"Det är troligt att vi får leva med "galningen" Strindberg vår svenska historia ut".

"Homeros, säger Geijer, är en mästare i att se det stora i det lilla. Klena poeter gör motsatsen och jämför något stort med något ännu större i tron att de därmed stegrar intrycket".

"Vad driver författaren till skrivbordet? Ära och pengar? Naturligtvis! Författeri är ett yrke bland andra. Man bör streta emot sentimentaliseringar".

"Vid djupa sorger är arbete, förströende läsning och musik nog bra. Men det finns något som är bättre. Försöka sätta den skapande fantasin igång, och du skall känna, hur själen reser sig som en stålfjäder".

"Läs högt för dig själv, tydligt och långsamt. Då avslöjar texten sina brister".


King: En hantverkares memoarer

Stephen King är vad man utan tvekan skulle kalla för en "skrivarbetare". Här kommer utdrag ur denna hantverkares memoarer. 

"Vi är passionerat engagerade i konsten att fästa berättelser på papper". 

"Om du vill bli författare är det två saker du måste göra hela tiden: Läsa mycket och skriva mycket". 

"Låt mig säga det med en gång: Alla som vill bli författare ska genast läsa "Elements Of Style" av William Strunk och E. B White. Regel nummer 17: Undvik onödiga ord. 

"Skriv en egen historia", sa min mor. Hennes ord fyllde mig med en känsla av att nya möjligheter öppnade sig. Som om någon släppt in mig i ett stort hus fullt av stängda dörrar och gett mig lov att öppna vilken jag ville. Det fanns fler dörrar än någon skulle kunna hinna öppna under ett helt liv. Så tänkte jag då, och det gör jag fortfarande". 

"Låt oss reda ut en sak med en gång. Det finns ingen idégruva, ingen berättelsecentral, ingen skattkammarö med nedgrävda bästsäljare. Bra uppslag till berättelser verkar faktiskt komma bokstavligen ur ingenstans och landa i ditt huvud rakt från himlen". 

"Sedan dess har jag tillbringat alltför många år med att skämmas för vad jag skrivit. Jag tror jag hade hunnit fylla fyrtio innan jag insåg att varje författare som någonsin fått en enda rad i tryck också anklagats av någon annan för att kasta bort sin gudagivna begåvning". 

"Precis som idag växlade jag redan då mellan perioder av orörlig lättja och manisk arbetssamhet". 

"När du skriver en berättelse berättar du den för dig själv, för första gången", sade han (redaktör lokaltidning). När du redigerar den ska du koncentrera dig på att ta bort allt det som inte hör till berättelsen". 

"Skriv med dörren stängd, redigera med öppen dörr". 

"Det är inte så här våra liv ska se ut". Sedan tänkte jag: "Så resonerar nog halva planeten". 

"Att skriva är en ensam sysselsättning. Att det finns någon i närheten som tror på vad du gör kan vara avgörande". 

"Fanns problem med vad jag skrivit. För det första att historien inte berörde mig själv alls på ett känslomässigt plan". 

"Skrivande har för mig alltid blivit som bäst när det känns intimt, som hud mot hud"

"Om Carrie: Den viktigaste lärdomen var att författarens första intryck av sina huvudpersoner kan vara lika felaktiga som läsarens". 

"Jag insåg också att tanken på att avbryta arbetet med en roman bara för att det ställer höga krav, antingen känslomässigt eller på din fantasi, är helt förkastligt". 

"Ställ ditt skrivbord i hörnet och varje gång du slår dig ner för att skriva ska du påminna dig om varför det inte står mitt i rummet. Livet är inte till för konsten. Det är tvärtom". 

"Vad skrivande är? Telepati naturligtvis". 

"Gör vad du vill så länge du inte gör det lätt för dig. Jag upprepar: Närma dig inte det vita arket med lättsinne. Jag ber dig inte att vara politiskt korrekt eller att lämna din humor hemma. Men det handlar för helvete om skrivande, inte att tvätta bilen eller att måla eyeliner". 

"Min poäng är att om du ska kunna skriva så bra som du bara kan behöver du bygga upp din egen verktygslåda och dessutom träna upp dig så du orkar bära den. Det allra vanligaste verktyget är ditt ordförråd". 

"Du utvidgar automatiskt ditt ordförråd när du läser". 

"Jag menar bara att du ska uttrycka dig så rakt på sak som möjligt". 

"Om du stannar upp och tänker efter kommer du säkert hitta ett annat ord, men det kommer förmodligen inte vara lika bra som det första". 

"Grammatik: Dålig grammatik leder till dåliga meningar". 

"Hemingway fick ju enkla meningar att bli litteratur, även när han var så full att han stöp var han ett jäkla geni". 

"Det kan också vara värt att påpeka att en tanke är enklare att ta till sig om man delar upp den i två. Det gör det lättare för läsaren och läsaren är alltid din första prioritet, ty utan läsaren är du bara en ensam röst som bräker i universums tomhet". 

"Exempel: "Han stängde dörren hårt". 
Vägen till helvetet är stenlagd med adverb". 

"Larry McMurtry: Dialogernas okrönte häxmästare". 

"Jag är säker på att rädsla ligger bakom nästan allt uselt skrivande". 

"Om man skriver för sitt eget höga nöjes skull kanske den rädslan kan hållas nere till ett minimum". 

"Bra skrivande handlar oftast om att lämna rädsla och koketterier bakom sig". 

"Variera tempo och rytm". 

"Språket behöver inte alltid knyta skorna och rätta till slipsen". 

"Att skriva handlar om förförelse" 

"Det är stycket, inte den enskilda meningen, som är skrivandets avgörande komponent". 

"Det är fullt möjligt att genom hårt arbete, envishet och rätt rådgivning göra en utmärkt författare av en som nyss bara var kompetent". 

"Du kan lära dig något av varenda bok du får i din hand, och det är inte sällan de dåliga böckerna som kan lära dig mest". 

"Berättarekonomi". 

"Vi läser också för att mäta oss med det goda och det utmärkta och förstå vad man faktiskt kan göra med ord". 

"Den egna stilen kommer inte av sig självt". 

"Jag begriper faktiskt inte hur människor som inte läser särskilt mycket faktiskt tror att de kan bli författare och att andra skulle vilja läsa vad de skriver". 

"Har du inte tid att läsa så har du varken tid eller rätt utrustning för att kunna skriva heller". 

"Man måste lära sig att läsa i små klunkar likväl som att häva i sig". 

"Många finner det oartigt att läsa vid bordet men om du verkligen vill bli författare så är brist på artighet ett av dina mindre problem". 

"Att läsa är tidskrävande och dumburken slukar alltför mycket av din tid". 

"Sedan de väl gjort sig av med sitt konstgjorda behov av tv brukar de flesta uppskatta den tid de lägger ned på att läsa". 

"Det läsa-och-skriva-program som jag vill göra mig till tolk för, 4-6 timmar om dagen, varje dag i veckan, kommer inte kännas som en prestation om du verkligen tycker om och har aptit för det". 

"Skrivandet blir som bäst när det rör sig om en inspirerande lek". 

"Jag vill skriva tio sidor om dagen, vilket blir ungefär 2 000 ord". 

"Viktig förutsättning är lugn omgivning. Även den mest produktiva författare får svårt att arbeta i en miljö där oljud och avbrott hör till regeln". 

"De flesta allra skriver bäst på en plats där de känner sig hemma. Innan du hittar en sådan plats blir det nog svårt för dig att ta ditt skrivande riktigt på allvar". 

"För att lyckas behöver du ett rum, du behöver en dörr och beslutsamhet nog att stänga den". 

"Vad ska du skriva om? Och det lika stora svaret: Vad fan du vill,  precis vad som helst, så länge du talar sanning". 

"När det gäller val av genre kommer du förmodligen att välja den sortens berättelse som du tycker om att läsa". 

"Fiktion handlar om att hitta sanningen inuti berättelsens väv av lögner, inte om att sälja sig för att tjäna en slant". 

"När läsaren hör starka ekon ur sitt eget liv och sina egna föreställningar kommer hon eller han att bli mer intresserad av berättelsen". 

"Skriv vad du vill och gör det sedan levande genom att låta dina egna erfarenheter av livet, vänskap, relationer, sex och arbete prägla texten". 

"Berättelser består av tre delar: Handling, beskrivning, dialog". 

"Jag vill att du ska veta att min grundläggande tror när det gäller hur man skapar historier är att de i stort sett skapar sig själva". 

"Intrigen är den gode författarens sista tillgång och tråkmånsens första redskap. Den berättelse som blir resultatet av en i förväg bestämd intrig riskerar att framstå som konstruerad och tillkämpad". 

"Jag litar mer till intuitionen". 

"Jag vill försätta en grupp huvudpersoner i en svår situation och sedan se hur de försöker ta sig ur den". 

"Situation och huvudperson. När de båda elementen är färdiga i mitt huvud börjar jag berätta. Jag vet ofta hur det ska sluta, men jag har aldrig förväntat mig av huvudpersonerna att de ska göra som jag säger". 

"Har man en tillräckligt bra laddad situation att utgå ifrån faller behovet av en intrig bort. Exempelvis i Lida där situationen är en skadad och orörlig författare och hans psykotiska men trogna läsare". 

"Stor skillnad på berättelse och intrig. Berättelsen är hedervärd och pålitlig, intrigen är bedräglig. Om du börjar ljuga om vad du vet om tankar och känslor därnere i djungeln kommer allt gå åt helvete". 

"Att läsa kommer att visa dig hur mycket som är lagom och att skriva kommer att lära dig hur. 
Man lära bara genom att göra". 

"Det slutliga resultatet beror på hur du lyckas översätta till text vad du ser med din inre blick". 

"Personbeskrivning inte så viktigt. Miljöbeskrivning är viktigare. Välj talande detaljer". 

"Lär dig använda din inre blick, framkalla minnesbilder. Det man inte kommer på hittar man på". 

"När läser lägger boken åt sidan för att den blev tråkig beror det ofta på att författaren har blivit lite för kär i sin förmåga att beskriva saker och ting och har tappat sitt egentliga mål ur sikte". 

"Alltså slog jag igen boken utan att läsa en rad till. Jag är nu i 50-årsåldern och det finns så många böcker därute att jag inte har tid att slösa bort på dem som är illa skrivna". 

"Det är i dialogen dina rollgestalter får röst och den är avgörande för att mejsla fram deras personlighetsdrag". 

"En gyllene regel för allt skrivande är att du inte ska tala om för oss vad du istället kan visa". 

"Dålig dialog är rena döden för en bok". 

"Poängen är att du ska låta varje romangestalt tala fritt ur hjärtat utan att bry sig om vad anständighetsklubben skulle vilja att de sade. Om du inte gör det beter du dig inte bara oärligt utan dessutom fegt". 

"Om du vill att orden ska eka av sanning måste du själv tala sant. Och än viktigare: Du måste lära dig att hålla tyst och lyssna till hur andra talar". 

"De bästa berättelserna handlar ofta om människor och inte om en särskild händelse. Men till sist är det handlingen som är huvudsaken". 

"I verkliga livet betraktar alla sig själva som huvudperson. Försök tänk så när du skriver". 

"Min åsikt är att en novell/roman aldrig ska släppas ut ur ditt arbetsrum om du inte är hyfsat säker på att den är vad vi kallar läsarvänlig". 

"När du är färdig med första utkastet måste du bestämma dig för vad just din bok handlar om. När du tar itu med manusversion 2 är det för att förtydliga detta något. Det kanske fordrar stora omskrivningar, men du och läsaren kan glädjas åt en mer fokuserad berättelse". 

"Vad jag helst av allt vill framkalla är resonans, något som dröjer sig kvar i den trogna läsarens själ när denne väl slagit ihop boken och har ställt upp den i hyllan". 

"När du skriver om - ta ned längden. Resultatet av en sträng omgång med rödpennan är för det mesta helt fantastiskt - som en sorts litterär Viagra". 

"Om fakta och research: "Kom ihåg att du skriver en roman och inte en forskningsrapport. Berättelsen först". 

"Alltför många skrivarkurser verkar anse att man först ska förklara vad man menade innan man får gå vidare". 

"Skrivandet är inte själva livet, men jag tror att det kan vara en väg tillbaka in i livet". 

"Det mest skrämmande ögonblicket infinner sig precis innan du börjar. Sedan blir allt bättre". 

"Att skriva handlar slutligen och till sist om att fördjupa och berika läsarnas liv och även om att fördjupa och berika ditt eget". 

"Du får, du kan, du bör och är du tillräckligt modig att sätta igång kommer du att kunna"
- Stephen Kings råd till personer med skrivambioner". 



söndag 20 oktober 2019

Kiss värsta skitlåt någonsin

Nothing To Lose är en riktig skitlåt, bokstavligt talat. Fegisen Gene Simons har länge inte velat erkänna vad den handlar om, men i en dokumentär kom det fram, jovisst, den handlar om analsex. Jag skulle också säga att den handlar om våldtäkt, ”She didn’t wanna do it, but she did anyway”, vrålar Gene och sträcker ut sin långa tunga. Var säkert så det gick till med många av de tusentals tjejer Gene skrutit om att han legat med.
Utöver detta finns det ett par riktigt bra rocklåtar som bär upp detta annars rätt intetsägande album av Kiss.
Bästa spår: Deuce, Strutter, Black Diamond

lördag 19 oktober 2019

Branagh ger sig på Christie

Mer stjärnspäckat kan det inte bli än i denna remake av Mordet På Orientexpressen. Att Kenneth Branagh älskar Shakespeare vet vi, men nu ger han sig på ännu en gigant, nämligen Agatha Christie. Branagh står för regin och spelar också huvudrollen, mästerdetektiven Hercule Poirot i denna film som börjar vid Klagomuren i Jerusalem 1934.
Poirot visar tidigt sin briljans och löser snabbt ett fall. Han erkänner dock att han behöver semester och blir erbjuden en plats på Orientexpressen med start i Istanbul och slutdestination London.
Lyxen och flärden är påtaglig på tåget som självklart drivs framåt av ett ånglok med tillhörande rökpelare. De färggranna solnedgångarna är många där tåget färdas framåt. 
Snart sker ett mord och offret är den högst osympatiske Ratchett, spelad av Johnny Depp.
Frågan är vem som höll i kniven?
Jag tycker inte filmen var speciellt bra eller spännande, men den är fylld av ett starkt skådespelargarde, varav Judi Dench och Willem Dafoe kan nämnas.
En uppföljare är på gång och detta aviseras i filmen, på stationen i Brod i Bosnien när Poirit precis löst fallet. 
Någon har precis dött på Nilen...

En röst man inte vill missa

Man skulle kunna kalla honom för en loser, en classy sådan. Jag vill hellre kalla John Grant för en outsider. Den forne frontmannen i Czars var på fallrepet, hade gett upp musiken och experimenterade kraftigt med droger och alkohol. 
Då kom Midlake i hans väg. Det ska vi vara jävligt glada över. Världen kunde lika gärna ha gått miste om hans sköna baryton som genomsyrar hela Queen Of Denmark.
Här finns förvisso en hel del ploj, trams, men en handfull bitar är riktiga pärlor som förtjänar att upptäckas av en större publik. Om ni redan inte är dör, bli en av dem!
Bästa spår: Marz, Caramel, Where Dreams Go To Die

onsdag 16 oktober 2019

Nicke bjuder på Beatleskiss

De flesta har bara en grupp i sig. Det är gott nog. Men Nicke Andersson är inte gemene man. Han är en grov musikarbetare. I Entombed gjorde han sig känd för sitt trumspelande och låtskrivande, i Hellacopters som frontmannen och i The Solution samt Imperial State Electric som förvaltare av rocken.
Imperial State Electrics debut är en skön hybrid av Beatles och Kiss. Helt klart vill han bjuda på en poppigare sida än vad man är van vid men rocken är kvar som en stenhård solid kärna. 
Pop War tar han till synes upp kriget mot popmakten. I själva verket fortsätter det trevliga och frejdiga rock- och popstompet. Låtarna är något svagare här men vi snackar fortfarande om ett stabilt hantverk.
Bästa spår S/T: Lord Knows I Know That It Aint Right, A Holiday From My Vacation, Lee Anne
Bästa spår Pop War: Uh Huh, Can’t Seem To Shake It Off My Mind

tisdag 15 oktober 2019

Önskar hela tiden att läsa klart

Systern var en apa? Kom igen, var det den stora överraskningen? Jag hade läst en hel del om den är boken och hade således höga förväntningar då det i recensioner utlovats att något revolutionärt skulle hända. 
Ganska snart efter att jag påbörjat läsningen i Vi är alla helt utom oss av Karen Joy Fowler fann jag att det här skulle bli trögt. Svårläst. Huvudkaraktären Rosemary är som barn en riktig pratkvarn. Hon gör också en del udda grejer som gör det svårt för henne att få vänner. Senare får man alltså förklaringen, att hon pratar så mycket just för att ett av hennes syskon är en apa. Hon har utvecklat schimpansbeteende helt enkelt. 
När Rosemary är fem år försvinner apan. Hon har, i likhet med fallet familjen Kellogg på 1930-talet som barn alltså vuxit upp med en schimpans, och när apan tvingas lämna familjen får detta givetvis konsekvenser. 
För Rosemary innebär det en känslomässig kris. Det blir många tillbakablickar på livet som varit. 
Jag förstår kärleken till en apa. Men som roman är detta inte tillräckligt engagerande, iallafall inte för mig. Jag önskar istället att jag snart ska nå slutet, och det är för mig inget gott tecken. 

Nästan i samma klass som Wrecking Ball



På 1970-talet var Emmylou Harris en renodlad countrystjärna. Hon gjorde många bejublade framträdande i tv-shower. Men på något sätt var hon fast i countryfacket. Besitter man dock en sådan röst som Emmylou kan man nå längre.
Det gjorde hon på magiska Wrecking Ball som kom ut 1995. Samarbetet med Daniel Lanois som utmynnade i en fantastisk och atmosfärisk ljudbild har självklart också med saken att göra.
I nuläget rankar jag Red Dirt Girl något lägre än Wrecking Ball. Även här är låtarna starka men inte fullt så starka anser jag. Däremot är hennes vackra och spröda känslosamma röst lika lyssningsvärd som förr.
Bästa spår: The Pearl, Michelangelo, Bang The Drum Slowly, Red Dirt Girl

måndag 14 oktober 2019

Retox sista dödspunksvalsen för Hank

Retox med dödspunkbandet Turbonegro släpptes 2007. Det skulle bli det sista albumet med Hank von Helvete vid micken. Det hedonistiska norska bandet har alltid gillat Sverige så releasefesten fick bli på Sticky Fingers i Göteborg. 
Detta var ett av mina älsklingsplattor när jag var lite yngre och lite tramsigare. Vi har här ett helt knippe med bra rocklåtar. Dock yvs jag väl inte längre över texterna. Ärligt talat är de rätt sexististiska och barnsliga. Men jag fattar, Turbonegro är sleaziga och dekadenta och det ska vara på det här viset. Hursomhelst så är det ett bra rockalbum och ibland är det kul på riktigt, som i Hell Toupee där Hank räds över att tappa håret, rockstjärna som han är. 
Bästa spår: Hell Toupee, Stroke The Shaft, We´re Gonna Drop The Atom Bomb 

En pest som matchade Digerdöden

När vi pratat om pesten så talar vi oftast om Digerdöden. Denna plåga som dödade en tredjedel av Europas befolkning. En annan pest men betydligt mer okänd, eller rättare sagt en pest som inte låter tala så ofta om sig, är den Justinianska pesten
Denna pandemi började rasa i östra Medelhavsområdet på 540-talet och har fått sitt namn efter Justinianus I som regerade i Bysantiska riket vid tidpunkten då pesten bröt ut. 
I Konstantinopel ska cirka 40 procent ha dukat under som en följd av pestutbrottet. 
Samhällsomvälvningarna som blev följd av pesten kan jämföras med just de sociala och kulturella förändringar som inträffade i och med Digerdöden. 
En av förklaringarna, den senaste som lanserades 2011, till Justinianska pesten är en variant av bakterien Yersinia Pestis som spreds av loppor. Vissa forskare har hävdat att klimatavvikelsen 535-536, med minst sagt ihållande bistert väder och köld, kan ha hjälpt till att sprida pesten så långt norrut som Skandinavien. 
Kejsar Justinianus gjorde själv inte mycket för att underlätta för invånarna i de drabbade områden. Trots den kraftiga befolkningsminskningen så vägrade han att sänka skatterna vilket fick svåra konsekvenser för de överlevande. 
De tidiga muslimska erövringarna bortom Arabiska halvön ska också ha underlättats av pesten. 
Pestsmittan var ihärdig och anses inte försvinna från de de drabbade områdena förrän någon gång på 750-talet. 
Hur var det återstående livet för de som drabbades? Efter den inledande febern fick man svarta bölder i ljumsktrakten och i armhålorna. En del drabbades sedan av delirium medan andra föll i koma. Sjukdomens sista faser innebar fasansfull smärta.

söndag 13 oktober 2019

Strindberg del 6: Sanningssägaren

När Strindberg flyttar utomlands med Siri von Essen och barnen är han oerhört produktiv. Han börjar fundera över romankonsten. Till brevvännen Björnstjerne Björnson skriver han att han tvingas skriva romaner för att överleva men att han istället vill bjuda den "rena, nakna sanningen".
I Ouchy börjar han skriva en rad artiklar av politiskt-socialt innehåll.
"För att åstadkomma en verklig demokrati måste varje medborgare själv bli krigare, statsman, präst, diktare. Vi måste återvända till ett samhälle där samme man förmår allt", framhåller Strindberg.

Strindberg del 5: Bråkstaken föds

I samband med utgivningen av första häftet i serien Svenska Folket, som utkom 1881, angrep August Strindberg historikern Erik Gustaf Geijer. Strindberg menade att Geijer gick i kungens ledband och att Strindberg nu skulle skriva historien ur folkets perspektiv. Smällarna lät inte vänta på sig.
De då ledande historikerna för tillfället, Hans Hildebrand och Oscar Montelius, gav Strindberg kritiska och småaktiga recensioner.
"Jag har slagit omkull en gammal avgud och nu vill folket stena mig", suckade Strindberg.
Vid denna tidpunkt fick han dock en viss upprättelse. När Ludvig Josephson tog styret över Nya Teatern satte han genast upp Mäster Olof. De ledningarna som tidigare refuserat pjäsen kallade Josephson för "lata och okonstnärliga".
Den 30 december 1881 gick premiären av stapeln.