torsdag 10 oktober 2019

Back in time för att rädda JFK

Vad hade hänt om Lee Harvey Oswald missat skotten från skolbokslagret vid Dealey Plaza i Texas den där dagen vid lunchtid den 22 november 1963?
Det är en kittlande tanke och är en av de bärande punkterna i tv-serien 11.22.63 som bygger på en bok av Stephen King. I tv-serien är vi som tittare inte helt säkra på att det verkligen var Oswald som var skytten. Konspirationsteorierna är inte på något sätt lika djuplodande som i Oliver Stones JFK men tillräckligt för att ska känna en fascination över denna grymma händelse. Även om det är kittlande får vi dock inte glömma att en person fick sätta livet till denna dag, en fru blev änka och två barn faderlösa. 
Vi får följa engelskaläraren Jake Epping spelad av James Franco. Det har nyligen tagit slut med hans flickvän och han är deppig. Maten intar han på ett litet nedgånget Diner som drivs av Al (Chris Cooper). Redan i första avsnittet avslöjar Al vad som finns inne i en skrubb i restaurangen. Ett så kallat rabbit hole, eller en tidsportal som leder bakåt i tiden, närmare bestämt till 1960. 
Al har använt tidsportalen till att undersöka omständigheterna runt mordet på John F Kennedy. Den sista gången han kommer tillbaka, är han döende i cancer. Han ber Jake att ta över. Lite motvilligt tar Jake "stafettpinnen" men kan sedan inte slita sig. 
Ett råd Jake får av Al är att inte försöka ändra på något i historien, då förutom själva mordet förstås. Detta blir lättare sagt än gjort. Och som King säger i boken: "Ibland stretar det förflutna emot och vill inte bli ändrat". 
Detta är en typisk King-serie. Vissa sekvenser är relativt grymma. En sak skiljer dock. Det finns en värme man inte är van vid i så många andra av Kings skildringar. 
Kanadensiska skådespelaren Sarah Gadon förtjänar också ett omnämnande då hon gör ett finfint jobb som Jakes flickvän. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar