torsdag 31 oktober 2019

Orsaker som bidrog till rysk revolution

1894. Tsar Alexander III av Ryssland har hastigt dött. Liket av hans ruttnande kropp ligger öppen för beskådan. Uppgiften att ta över åligger sonen Nikolaj II. Han är blyg och känner sig inte redo för ansvaret att leda det mäktiga imperiet. 
Han övertalas dock och får gott stöd av den blivande hustrun Alexandra av Hessen. Nikolajs mentor är den hårdföre farbrodern Sergej, storhertigen av Moskva. Det är Sergej som ligger bakom Nikolajs förkunnande att Ryssland ska förbli ett envälde och inte bli en modern demokrati. 
Att Nikolaj går med på detta blir hans första stora misstag. Hans andra ödesdigra miss görs i samband med kröningsfesten. Sergej ansvarar för festligheterna som hålls på Chodynkafältet utanför Moskva. Festen är oerhört illa organiserad. Man räknar med att 300 000 invånare ska dyka upp till festen för att se det nya tsarparet. Gåvor och paket ska delas ut. Det kommer 800 000. Panik utbryter, folk trampas till döds. Cirka 3 000 människor dör i tumultet. 
Istället för att visa respekt för de omkomna, främst medborgare inom allmogen, väljer Nikolaj att dansa vals med hustrun på slottet. Det är nu han får öknamnet Nikolaj den blodige
Fler misstag skulle komma. 1905 retirerade Nikolaj och familjen från St Petersburg i samband med att tusentals hungriga bönder marscherade mot Vinterpalatset. Istället för att vända sig till folket vände han sig ifrån dem. 1 000 människor dog i blodbadet när armén började skjuta mot folkmassan. Denna dag gick till historien som den Blodiga söndagen
Det var dagen då folket på allvar slutade tro på tsarens envälde och istället började söka en representativ lagstiftande församling, på ryska en "duma". 
Detta är händelser som skildras i den intressanta tv-serien The Last Czars på Netflix. Serien är välgjord med många dokumentära inslaget som gör det lätt att hänga med i händelseförloppet. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar