torsdag 10 oktober 2019

Många frågor i och med Turkiets offensiv

Turkiet säger att man ska göra en "ansvarsfull insats". Detta efter att Donald Trump aviserat att han tänker dra tillbaka de amerikanska trupperna från Syrien, vilket ju självklart möjliggör Turkiets offensiv. Trump vill istället att andra länder kommer ta ansvar för regionen. Vi ser nu att kurderna lämnar sina hem. Karavaner av människor går längs med vägarna.
Var ska de bo någonstans? Hur många liv kommer att spillas?
Det som slår mig mest är Trumps fruktansvärda arrogans. I ett uttalande försvarar han sitt lands agerande genom att säga att "kurderna var inte med och slogs i Normandie". I ett annat säger han att IS-krigarna, som hållits i förvar av kurderna, nu när kurderna tvångsdeporteras att de kommer välla in i Europa. USA säger att man är trött på att vara "världspolis". Samtidigt hotar Trump Recep Tayyip Erdogan att inte gå för långt i sin offensiv för då kommer man "förstöra Turkiets ekonomi helt och hållet".
Vad menar karln egentligen? Han lever verkligen upp till devisen "leva i nuet" och verkar gå på intuitiv känsla när han gör sina uttalanden.
Vi får helt enkelt följa hur detta går. Hittills har vi nåtts av att det "råder stor panik bland befolkning" och uppgifter finns att 15 människor har dött i den första räden som Turkiet genomförde.
Frågan är också om Syriens president Bashar al-Assad kommer att agera när främmande makt tränger in i "hans" land.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar