fredag 11 oktober 2019

Strindberg del 3: Kärleken

I maj 1875 umgås August Strindberg med pianisten Ina Forstén. Hon sammanför den ännu okända diktarfursten med friherrinnan Siri von Essen som var gift med kaptenen Carl Gustaf Wrangel. Strindberg träffar paret en dag på "trånga" Drottninggatan. Strindberg ska återkomma ofta till detta avgörande ögonblick i sitt liv.
Bortskämda och fransktalande Siri von Essen drömde att bli skådespelerska. Det var en omöjlighet i hennes situation och hon fick nöja sig med en plats i Musikaliska Akademien. Hon hade en vacker sopran.
Strindberg blev under sommaren och hösten 1875 en daglig gäst i det Wrangelska hemmet på Norrtullsgatan 12, samma hus där Strindberg själv en gång bott.
Mellan August och Siri glödde det från första stund. Genom de bevarade breven kan man följa triangeldramat dag för dag. Närmandet till Siri blir enklare för August genom att kapten Wrangel förälskar sig i 19-åriga Sofia In de Betou som också blir stadigt närvarande i bostaden. En dag i mars 1876 ber kaptenen om sin hustrus tillstånd att få "gå in till" Sofia.
Detta blir droppen för Siri, även om hon aldrig skulle komma att visa det öppet, och öppnar på allvar för kärleken mellan August och Siri. Strindberg själv menar att det är Siris plikt att lämna hemmet som besudlats av äktenskapsbrottet. Skilsmässan var dock inte enkel att få till. Ett avancerat spel och förljugenhet skulle krävas för att i denna adelsmiljö ge legitimitet åt äktenskapsskillnaden.
Till slut blir skilsmässan av och den 30 december 1877 kan August äntligen få gifta sig med Siri.
Det kommer bli en dödsdans som saknar motstycke i det offentliga litterära Sverige. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar