fredag 11 oktober 2019

Oljan blev Norges lycka

Tv-serien Lyckolandet handlar om det norska oljeundret som förändrade allt för vårt grannland i väst. Men det så att säga började inte bra:
Det finns ingen olja i Nordsjön.
Sommaren 1965 har amerikanska Phillips Petroleum kommit fram till att upphöra med projektet att borra efter olja i havet utanför Norge. Beslutet drabbar Christian Nyman och hans norska kompisar som jobbar på Phillips oljerigg The Ocean Viking. Christian söker arbete hos sin far Fredrik men får nobben även där. Liksom oljan är det också ont om fisk i böljorna bli.
Även Shell har beslutat sig för att lämna Norge. 
Detta är förutsättningarna då serien tar sin början. Den norska statsskulden är enorm och det är få som tror på investeringen i oljan.
Men, detta är ju under rock and rollens glansperiod, och några bestämmer sig för att satsa trots allt. Man gör en deal med norska industridepartementet, eftersom privat ägande av naturresurser inte tillåts i Norge. Det gör det för övrigt nästan enbart i USA, kapitalismens högborg. Så har ju Norge också kallats för den sista socialstaten. 
Det där med oljan då? Ja det vi ju alla hur det gick. Julen 1969 hittas oljan i den största reservoar man någonsin hittat under vatten. 
Några av skådespelaren som märks är Pia Tjelta, Per Kjaerstad, Vegar Hoel och Anne Regine Ellingsaether. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar