tisdag 8 oktober 2019

Sorgligt bortglömd Stoner återupptäckt

Detta är förbaske mig det bästa jag har läst i år! John Williams roman Stoner var länge sorgligt bortglömd men återupptäcktes på 2000-talet. En av de frälsta är Ian McEwan som menar att boken är en "vidunderlig upptäckt för alla som älskar litteratur".
I grund och botten är denna roman en hyllning och en kärleksförklaring till litteraturen. Man känner igen sig själv i sin stress och sin otillräcklighet.
Han började känna irritation över att behöva lägga ner så mycket tid på att arbeta hos paret Foote. Eftersom han påbörjat sina studier sent var han angelägen om att få studera. Ibland när han satt försjunken i böckerna insåg han plötsligt hur lite han visste och hur lite han hade läst, och det lugn som han strävade efter splittrades när han förstod hur kort tid han hade på sig i livet för att läsa så mycket, för att lära sig det han måste veta. 
Huvudpersonen William Stoner föds i en lantbrukarfamilj i en mindre stad i Missouri där han växer upp. När han blir äldre skickas han till universitetet i Columbia för lantbruksstudier. Han läser också kurser i litteratur och grips av en sådan kärlek till det skrivna ordet att han helt ändrar sin livsbana. Stoner försöker göra karriär som litteraturlärare och klättrar också på den sociala stegen när han gifter sig med den kyliga Edith.
En fantastiskt bra skildring om drömmar, livet och vardagen och att allt inte blir som man tänkte det en gång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar