torsdag 31 oktober 2019

Rysk förlust bidrog till tsarens död

I början av 1900-talet tävlade flera länder om inflytande och handel i Östasien. Några av dessa länder var Ryssland och Japan. Japan strävade efter att bli en modern stormakt och hade anspråk på Korea och områden i norra Kina. Detta ledde till en konflikt med Ryssland och så småningom Rysk-Japanska kriget. 
1904 attackerades den ryska flottan vid Port Arthur. De ryska trupperna tvingades till slut att retirera. Ryssland led flera stora nederlag. 
Inget driver på en revolution som politiska och militära nederlag. Det fick Ryssland erfara. 1905 mördas storhertigen av Moskva, Nikolaj II:s brutala farbror och mentor Sergej, i en terrorattack på Röda torget i Moskva. 
Samma år krossas Rysslands stolta Östersjöflotta bestående av 42 skepp och 12 000 marinsoldater. Attacken tar endast 45 minuter. 
Nikolaj tvingades till eftergifter som ingen annan tsar före honom. Han godkände duman som i praktiken skulle granska tsarens styre. Duman blev dock maktlös, en "papperskvarn". Nikolaj var mer intresserad av att förfölja och avrätta revolutionärer, som exempelvis farbroderns mördare Ivan Kaljajev. 
Efter kriget stod Ryssland nästan helt utan sjöstridskrafter. Dock klarade man sig lindrigt undan vid fredsförhandlingarna. Ryssland fick avstå södra halvan av ön Sachalin och vissa rättigheter till Manchuriets järnvägar.
Den största konsekvensen blev dock den växande avskyn mot tsaren, som slutade med att tsarfamiljen avrättades 1918.
Bilderna är ett montage från Rysk-Japanska kriget.
Foto nedan: Storhertigen av Moskva, Sergej Alexandrovitj som mördades 1905.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar