lördag 5 oktober 2019

Otroligt kvinnoglest i rollistan

Med inspiration från bland annat Leonardo da Vincis flygmaskiner skapade Bob Kane karaktären Batman 1939. Kompanjonen Bill Finger kom på storyn bakom seriehjälten. Sedan starten har mycket hänt. I regissören Christopher Nolans trilogi om Batman fokuserar första filmen Batman Begins på psykologin hur Batman blev Batman. En del monumentala förändringar har gjorts, som att det inte var Jokern som pepprade ner Bruce Waynes föräldrar utan en Mr Chill, som drivits till en kriminell livsstil på grund av samhällets depraverade utveckling.
Utöver de psykologiska aspekterna är detta en actionspäckad film späckad med stjärnor. Såklart Christian Bale som Batman men vad sägs om Michael Caine som Alfred, Gary Oldman som poliskommissarie Gordon, eller Liam Neeson som skurken Ducard som vill utplåna Gotham City från jordens yta, om än med ett någorlunda ädelt syfte.
Noterar att det är otroligt glest med kvinnor i rollistan. Katie Holmes är i det närmaste ensam som kvinnlig företrädare i sin roll som distriktsåklagare, om man då inte räknar med Sara Stewart som i ett par minuter spelar Bruce Waynes mamma innan hon skjuts till döds.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar