fredag 11 oktober 2019

Strindberg del 1: Opiumkulan

22 januari 1849 föddes August Strindberg. Han "tillverkades" alltså under upprorsåret 1848. Innebörden behöver ju knappast förklaras närmare. Mer stridbar än Strindberg finns inte. Fadern Carl Oscar sålde ångbåtsbiljetter. En av förklaringarna till att författare Strindbergs naturskildringar ständigt är präglade av snabb rörelse är att han under ångbåtsfärder först har sett och studerat naturen.
Första hemmet för lille August var i ett hus på Riddarholmskajen. När han var ung var han främst intresserad av naturen och naturvetenskapen. Ett sammanhållande intresse i familjen var musiken. Det lyssnades främst på Haydn, Mendelssohn, Mozart och Beethoven. 
Självbiografin Tjänstekvinnans son brukar vara en självklar utgångspunkt för Strindbergs barn- och ungdomsperiod. Om man är ute efter sannhet ska dock boken läsas med en viss försiktighet. Man får komma ihåg att det är en roman.
När August var en liten pojke flyttade familjen till en bostad vid Klara kyrka.Här gick han också i skola.Strindberg utmärkte sig inte särskilt i skolan.
"Blyghet och försagdhet följer honom livet ut och spelar en avgörande roll, då han väljer att kommunicera med världen genom det skrivna ordet", står att läsa i Olof Lagercrantz biografi om August Strindberg.
I sin ungdom tjänstgör han bland annat som folkskollärare, läser kemi vid Teknologiska Institutet och är statist vid Kungliga Teatern.
"En fladdrig start i livet alltså men naturlig för en ung människa som känner inom sig ovanliga krafter och ännu ej vet vartill de ska brukas", skriver Lagercrantz.
Strindberg var en känslig själ. Världen kunde ha gått miste om hans konstnärsskap och diktning. Efter att ha blivit nekad en roll som skådespelare sprang han förtvivlad hem och svalde en opiumkula för att bli fri från en "hatad tillvaro".
Giftet verkade ej. Han fick istället nöja sig med en riktig runda på krogen med en efterföljande besk baksmälla. Några dagar efter den uppskakande händelsen läser han Fältskärns berättelser av Topelius. Detta ska ha gjort ett oerhört intryck på honom. Fantasierna börjar flöda och fyra dagar senare har han skrivit en egen pjäs. Nu är diktaren äntligen född!
Är berättelsen om opiumkulan sann? Det vet vi inte säkert. Klart är att "giftflaskan" finns till hands i ett stort antal av Strindbergs brev och i hans självbiografiska skrifter. Just Strindbergs brev kan man läsa mer ingående om i Torsten Eklunds avhandling.
Strindberg kommer att förklara sig självmordsberedd hundratals gånger, men utöver hans egna vittnesmål finns det inte ett självmordsförsök noterat i hans liv.
Olof Lagercrantz menar i biografin att ordet självmord närmast bör översättas med "stark upprördhet".
Foto på August Strindberg: Axel Malmström


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar