måndag 7 oktober 2019

Empatiskt om våldtäktshistoria

Det började med artikeln "An unbelievable story of rape". En kvinna, Marie Adler, formidabelt porträtterad av Kaitlyn Dever, som i sitt studentrum i Lynnwood, Washington, blir våldtagen av en maskerad och mycket målmedveten gärningsman. Under det flera timmar långa brutala övergreppet märker Marie att våldtäktsmannen tar en mängd bilder. 
Hon tvingas berätta händelsen flera gånger för polisen, men ombeds hela tiden att på nytt presentera sin utsaga. Ett problem är att det inte finns några bevis, brottsplatsen är kliniskt rengjord av gärningsmannen. Hon blir emotsagd, och förvirrad ändrar hon sin historia. Till slut säger hon att händelsen inte har hänt, bara för att komma ur situationen. 
Senare blir hon även anmäld och åtalad för falsk tillvitelse, det vill säga att hon lämnat falska uppgifter till polisen. 
Åren går och liknande våldtäkter som hände Marie drabbar fler kvinnor på andra platser i USA. De kvinnliga poliserna Karen Duvall och Grace Rasmussen, gestaltade av Merritt Wever respektive Toni Collette, börjar med frenesi och nit undersöka fallen och till slut ser man ett samband mellan de sexuella förbrytelserna. 
Tv-serien Unbelievable bör ni inte missa, den är välspelad, spännande, men framförallt engagerande och empatisk. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar