torsdag 31 oktober 2019

Strindberg del 10: I Danmark

Hösten 1887 beslöt Strindberg att flytta till Danmark. Han betraktade landet som en vänligt sinnad nation. Den inställningen skulle dock komma att ändras. När han anlände till Danmark var det bilden av den demoniske kvinnohataren som dominerade allmänhetens intryck. Vid ankomsten till Köpenhamn tog han in på Hotell Leopold vid Hovedvogtsgade men det blev för dyrt. 
Flyttade därför ut till en sommarvilla i Klampenborg. Innan dess hade Strindberg levt ett tämligen vilt kaféliv. En beryktad episod är den då han försöker bestiga bronshästen på Kongens Nytorv. Han kommer inte så långt utan fastnar på staketet. 
Sommaren 1888 blir Strindbergs märkligaste. Då flyttar familjen in på Skovlyst, ett slott i förfall. Jämförelse kan göras med vännen Verner von Heidenstam som några år tidigare bodde i ett magnifikt slott i Schweiz. 
På Skovlyst skriver Strindberg några av sina främsta verk, bland annat Fröken Julie. Här inleder den 39-årige diktaren också ett förhållande med 16-åriga pigan Martha. Älskogen skedde i tornrummet där Strindberg arbetade. Strindberg sa själv i brev att han blev förförd, men det är en historia som inte är trovärdig. Efter ett våldsamt uppträde med förvaltaren Hansen flyr familjen från slottet. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar