lördag 12 oktober 2019

Sara Danius har gått bort

Svenska Akademiens ständige sekreterare Sara Danius har gått bort efter en längre tids sjukdom.
Jag är faktiskt lite chockad. För mig representerade Danius mod, integritet och pondus. Efter gymnasiet arbetade hon som croupier och blev sedan litteraturkritiker. Att hon skulle välja litteraturen som yrkesbana var kanske inte så konstigt då hennes föräldrar är Anna Wahlgren och Lars Danius. 
Efter studier i Nottingham och forskning vid Duke University i North Carolina började hon forska om modernismens litteratur. Särskilt intresse riktade hon mot Thomas Mann, James Joyce och Marcel Proust.
2005 blir hon docent i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet och 2008 blev hon professor i estetik vid Södertörns högskola.
Så 2013 kom då samtalet som skulle förändra hennes liv. Hon stod i köket och hackade vitlök och morötter då telefonen ringde. Det var en välartikulerad herre i andra änden och Danius förstod att detta inte var någon ”vanlig telefonförsäljare”.
Det var Peter Englund som ringde. Han ville ha svar på om Danius ville ta över Knut Ahnlunds stol nr.7 i Svenska Akademien. Danius kände sig djupt hedrad och tackade ja på stående fot. Några år senare tog hon över som ständig sekreterare efter just Englund. 
Några gånger fick hon stå i fotosmattret utanför dörren på Börshuset då man aviserade Nobelpristagaren i litteratur, varav Bob Dylan år 2016 var mest kontroversiell.
Uppseendeväckande var också plagget knytblusen som blev Danius signum. Detta var för övrigt också Margaret Thatchers favoritplagg.
Danius försökte också reda ut Akademiens roll i härvan om den så kallade Kulturprofilen Jean-Claude Arnault som är gift med poeten och akademiledamoten Katarina Frostenson. Många kvinnor hade vittnat om att ha utsatts för sexuella övergrepp av kulturprofilen. Arnault döms också senare för våldtäkt. 
Det sjuka i hela historien var att det var Danius som fick lämna sitt uppdrag våren 2018. Händelserna bidrog till en internationell skandal då utdelandet av Nobelpriset ställdes in.
Danius fick leva så länge att hon fick vara med om utnämningen av 2018 och 2019 års pristagare. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar