torsdag 24 oktober 2019

Intressant om vad som är bildning

Vad är bildning? Ja det kan man ju fråga sig. Odd Zschiedrich ger svaren i denna bok. 

"En erfaren skådespelare sa en gång till mig att man aldrig blir bättre än sin senaste föreställning". 

"Gammal blir man när man slutar vara nyfiken". 

"Vi består alla av "då", "nu" och "sedan". 

"Är det roligt att vara bildad? Det är alltid trist att uppleva att man saknar något andra har tillgång till".

"Vilket är det bästa råd man kan få inför en diskussion? Att lyssna minst lika mycket som man talar". 

"Sture Linnér var nog en av de mest bildade personer man kunde träffa. Han hade förmågan att lyssna och närmade sig människor med ödmjukhet trots den egna kunskapen. Detta är också en viktig del i personligheten om man vill räkna sig som bildad". 

"Vilket är bästa sättet att visa bildning? Att kunna ge ett vänligt svar, som dessutom är överraskande och generöst, är ett avväpnande sätt att visa att man inte låter sig provoceras eller vill hamna i en tråkig ordduell". 

"Lärdom borde alltid åtföljas av blygsamhet och vett". 

"Ju mer man vet, desto mer förstår man hur lite man vet". 

Vad en lärare sa en gång: "Om du är duktig i fysik och matematik, läs då gärna vidare i historia och religion. Om du är framstående i moderna språk, då ska du undervisa i biologi och kemi". 
Vi stod som levande frågetecken. "Det är först när du själv upplevt svårigheter i ett ämne som du kan förstå elevernas svårigheter". 

"Vad är diplomati? Jo, förstår du, det är att be en människa dra åt helvete på ett sådant sätt att vederbörande ser fram emot resan". 

"Kan en bildad person tala om allt möjligt? Nästan om allt, så länge man inte sätter sig själv i centrum under samtal och diskussioner, något som ofta upplevs som stötande och obildat". 

"Vad kan man säga om högläsning? Att den är egendomligt ringaktad". 

"Att vara bildad är att, med kunskap och fakta som grund, kunna dra slutsatser, inse sammanhang och klarlägga orsakskedjor". 

"Att vara allmänbildad är att kunna associera när någon säger något intressant och därigenom ha möjlighet att tillföra något nytt i samtalet". 

"Svenska affärsmän talade om den senaste tennismatchen eller golfrundan de spelat medan franska företagare berättade för kollegorna om det senaste operabesöket eller den senaste teaterpjäsen de sett". 

"Språket är själens fingeravtryck och nyckeln till gemenskap och kunskap". 

"Vi kan bli aktiva medborgare i språkets rike. Ju mer vi arbetar på det, desto större är möjligheterna till påverkan och delaktighet i det omgivande samhället". 

Historikern John Lukacs: "Det är lönlöst att söka sanningen, vi finner den aldrig fullt ut eller helt och hållet. Er viktigaste uppgift som historiker blir istället att i alla sammanhang förjaga lögnen". 

"Att vara receptiv och ifrågasätta den egna situationen är alltid berikande och bildande". 

"Man måste alltså inte nödvändigtvis resa för att inse sammanhang och vidga vyerna. Det finns andra sätt, men resandet är en behaglig form av bildning, förutsatt att man inte enbart ligger på stranden eller sitter i baren". 

"Ju mer man läser, desto mer får man veta" 

"Poeten Lars Forssell tyckte att dikten vara så angelägen att han föreslog att poesi skulle skrivas ut på recept och inhandlas på apotek".  

"Läsandet ger ord och språk, som ger kunskap och förståelse, som ger självkänsla och bildning, som ger inflytande och möjlighet att påverka". 

"Barnet kiknar av skratt eller äppelträden slår ut i blom. Plötsligt är stunden över - på ett ögonblick bara". 

"Varför ständigt detta fotograferande? Det finns givetvis ögonblick man inte vill glömma, men för det mesta behöver man inte stressa med detta. Att ge sig själv chansen att minnas på rätt sätt måste vara det bästa sättet att bevara upplevelsen och få ny energi. Att lura sig själv på konfekten är ganska obildat". 

"Att se varje tid med sin egen tids glasögon blev för oss elever något naturligt". 

"Många menar att demokrati kan förenklas till att innebära att majoriteten alltid bestämmer. Detta kan dock vara en farlig förenkling. I en fungerande demokrati och om man vill företräda en bildad samhälls- och människosyn är det minst lika viktigt att respektera förträdarna för minoriteten och se till att just deras rättigheter skyddas". 

"Är det obildat att komma för sent? Det är iallafall inte obildat att komma i tid. Allas tid måste anses lika viktig". 

"Kan man träna på att bli bildad? Ja, genom att till exempel dagligen vara öppen för nya intryck, vara nyfiken på sammanhang och bakomliggande kunskap, inte vara rädd att granska och ompröva, och genom att studera förstås. Både vad som bjuds av böckernas kunskap och den omgivande verkligheten". 

"Att aldrig fråga kan göra att man kan bli tveksam till vad som är orsak och vad som är verkan". 

"Hur mycket man än lär eller bildar sig kommer inte gåtans lösning närmare. Trots det kan det vara berikande att fundera i de här banorna och ta fram alternativ och tydliggöra frågeställningar. Det kan till och med vara skönt att inte få svar på allt". 

"Man ser som bekant en tiondel av det berömda isberget och den bildade inser att detta kan gälla det mesta". 

"Att tänka självständigt och fritt är bildat". 

Om solidaritet: "Det är fegt och obildat att vända bort blicken och svårare att se sig i spegeln efteråt". 

"På samma sätt har jag i andra sammanhang mött principen att alla som är vuxna är förebilder. Alla ska vara beredda att tala med eller hjälpa någon som behöver stöttning, men även att tillrättavisa den som gjort något tokigt. På så sätt möter barnen en konsekvent attityd från de vuxna. Inte enkelt men klokt". 

"I känd miljö är man tryggt, förstår symboler och kan läsa omgivningen. I en okänd värld blir man en osäker nybörjare. Att ha förståelse för nya kollegor, inflyttade grannar eller nya svenskar och deras situation är därför ett sätt att visa både bildning och förnuft". 

"Klassiska verk har det gemensamt att de har ett bestående konstnärligt och kulturellt värde och utgör viktiga delar av kulturarvet. Sådana bör man bära nära sitt hjärta, eftersom de lätt blir oumbärliga". 

"Han menade att det egna intellektet måste erövras och att bildningen man skaffat sig sätts på prov varje dag". 

"Har det med bildning att göra att ta tillvara på tiden? En god vän fick en tjänst i grannkommunen och var inte beredd att flytta. Han hade drygt en timmes bilkörning i vardera riktningen varje dag framför sig. Efter två år hade han lärt sig italienska genom att konsekvent utnyttja transporttiden till inlärning via kursens cd-skivor. Att förmå negativt att bli positivt är ett bildat sätt att möta livet". 

"Att vara informerad är en sak men att kunna något en helt annan". 

"Man kan ibland, medvetet eller omedvetet, göra tankefel och hamna i mentala återvändningsgränder. Botemedlet heter kunskap och kan ordineras med flera doser om dagen". 

"Att vara bildad är inte enbart att omge sig med böcker, som en del tycks tro. Det är att använda sig av dem och aktivt läsa i dem för att uppleva och beröras, för att inse, få veta eller lära". 

"Böckerna vänder oss som bekant ryggen tills vi aktivt tar ut dem ur bokhyllan". 

"Livet borde inte värderas utifrån hur många andetag vi tar, utan istället utifrån de möten och händelser då vi tappar andan. Det är de ögonblicken, mötena och händelserna vi inte få gå förbi för att vi inte hinner, vågar eller förstår". 

"Tittar man alltid ner i marken ser man aldrig solen sägs det". 

"Att kunna språk är en glädje och tillgång och anses alltid bildat". 

"Det gäller att ha ett omfattande ordförråd, ha tillskansat sig språkets grammatiska struktur och inte minst att kunna tala på ett sådant sätt att inte alla till exempel börjar tänka på den svenska kocken i Mupparna när de hör svenskar tala engelska". 

"Vad innebär det att kunna ett språk? Att förstå ironi och uppskatta humor på andra språk, menar en del". 

"Att läsa språk om man är tekniker eller ekonom är att skaffa sig fördelar i livet". 

"Språkkunskap ger dessutom ofta ett bildat intryck, eftersom man samtidigt blir väl insatt i språkområdets kultur och politik, matvanor och traditioner". 

"Lär andra språk: Världen ligger därute och är redan en del av våra liv". 

"Är det bildande att läsa dagstidningar? Man får veta mycket, ibland till och med sådant man inte behöver eller vill veta". 

"Det kritiska ögat grundas på kunskap, bildning och vetande. Utan detta är man helt i händerna på andra". 

"Är det klokt att följa trender? Att vara bildad är att vara trygg i det man står för. Den säkerheten bygger på erfarenhet och kunskap. Tillfälliga vindpustar är försumbara". 

"Idag kan törst efter bildning och kunskap märkas framförallt utanför västvärlden i utvecklingsländer. Kanske märker man där en dag vad vi redan vet nu: Att förr mådde vi bättre än vi hade det, men nu har vi det bättre än vi mår". 

"Ytterst drabbas emellertid den högfärdige av en bomerang, eftersom detta inte är att uppträda bildat, snarare ett bevis på obildning" - Detta om frågan: Kan man drabbas av bildningshögfärd? 

"Många tror att klassisk bildning enbart är en vacker garnering i livets ytterkant, men i själva verket är det den som gör oss till människor". 

"Själva mötet med boken, musikstycket, teaterpjäsen, konstverket eller den historiska platsen kan inte överskattas". 

"Att inte ge unga möjlighet till sådana möten, utan genomföra systematiska nedskärningar på kulturområdet, är i bokstavlig mening obildat". 

"I informationssamhället är det inte information i sig som saknas. Snarare handlar det om att få hjälp med hur man sovrar bland alla fakta som virvlar runt på nätet och i media". 

Tre kapital att förvalta enligt Pierre Bordieu
1) Ekonomiskt, 2) Socialt, 3) Kulturellt. 

"Vad handlar en bildningsroman om? Om den mest fantastiska resa man kan tänka sig. Några exempel är Eyvind Johnsons "Romanen om Olof", Maxim Gorkijs "MIn barndom, "Ute i världen", "Mina universitet". 

"Varför finns det bibliotek och muséer? De gestaltar våra minnen och våra drömmar". 

"Once you start walking you are committed for life". 

"En god vän blir kränkt av all dum reklam. Den leder till att folk använder pengar de inte har, till inköp av saker de inte behöver, för att imponera på folk de inte tycker om".  





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar